Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar is de wettige munteenheid van de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er enkele landen die deze munteenheid hebben overgenomen.

Vlag van Verenigde Staten
Amerikaanse dollar
Land
Verenigde Staten, Turks- en Caicoseilanden, Britse Maagdeneilanden
ISO 4127-code
USD
Valutateken
$

Inhoud

De geschiedenis van de Amerikaanse dollar

Sinds 1972 heeft de Verenigde Staten de dollar als nationale munteenheid genomen. De dollar is hiermee sinds de Tweede Wereldoorlog dé valuta geworden in de internationale handel. De prijzen van onder andere goud en aardolie worden in de internationale handelsmarkt in dollar uitgedrukt. Naast de rol in de handel is de Amerikaanse dollar momenteel ook de wereld reservemunt.

De dollar had tot 2002 een overheersende status, maar sinds 2002 is deze status aan het afnemen. De euro is namelijk een steeds grotere concurrent gaan worden en ook de Chinese renminbi wordt gezien als toekomstige valuta voor in de wereldhandel.

Amerikaanse dollar naar euro

In de afbeelding zie je hoe de koers van Amerikaanse dollar zich door de jaren heen ontwikkelt heeft ten opzichte van één euro. Het begon na de tweede wereldoorlog, toen de Verenigde Staten de belangrijkste economische macht was. Op de conferentie van Bretton Woods werd het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in juli 1944 opgericht. De deelnemende landen streefden na de oorlog naar vaste wisselkoersen. De waarde werd op dat moment bepaald aan de hand van goud of ten opzichte van de dollar. Het uitgangspunt was dat een ounce goud gelijk was aan 35 dollar. Een ounce is een gewichtsmaat voor edelmetalen. 

Wisselkoers Amerikaanse dollar over de afgelopen twee jaar

De geschiedenis van de wisselkoers Amerikaanse dollar

In 2002 werd de euro ingevoerd. In de afbeelding is te zien dat vanaf dat moment de wisselkoers begon te stijgen. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten liep op en in dit zorgde ervoor dat de dollar laag stond in 2004. De dollar stond destijds op € 0,74. Daarna werd er in 2007 weer een laag record bereikt, doordat onder andere de rente verminderde. Vanaf 2008 is de dollar teruggekomen vanwege de kredietcrisis. 

Sinds 2020 heeft Amerika last van een derde COVID-19 golf. De economie wordt geraakt, het begrotingstekort is gestegen en in de Verenigde Staten zijn de verschillen groot. De dollar zal naar verwachting gaan dalen komende jaren.

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten

Leuk om te bekijken is de site US Debt Clock, deze site laat live zien hoe het ervoor staat met de het begrotingstekort in de Verenigde Staten. Op het moment dat deze tekst is geschreven staat het te kort op meer als $28 biljoen, niet miljoen of miljard, maar biljoen, 12 nullen dus.

Dit tekort staat gelijk aan ongeveer 128% van het bbp van de VS. Dit zou betekenen dat de VS alle waarde die het land produceert kan investeren in het terugbetalen van het tekort en dan nog steeds $6 biljoen tekort overhouden. Tot nu toe is het voor de Verenigde Staten mogelijk gebleven om geld te blijven drukken/lenen en het tekort te laten oplopen, wegens hun belangrijke positie in wereld. Als internationale handels- en reservevaluta zijn er wereldwijd partijen die er belang bij hebben dat de Amerikaanse economie en daarmee valuta blijft draaien.

Dit tekort kan een tikkende tijdbom zijn voor de Amerikaanse economie. Met de stijgende positie van andere valuta’s in de wereldhandel, kan het gebeuren dat VS op een gegeven moment geen geld meer kan lenen om hun uitgaven te blijven betalen, aangezien de VS altijd een begrotingstekort heeft. Mocht dit gebeuren zal dit lijden tot een complete stop van overheidsdiensten, omdat de medewerkers niet meer betaald kunnen worden. De gevolgen hiervan zullen spreiden over het hele land en de hele economie zou kunnen imploderen. Om nog maar niet beginnen over de gevolgen van een failliete VS op de rest van de wereld, gezien de mate van handel tussen de VS en andere landen.

Bronnen