Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Indiase roepie

De Indiase roepie is de officiële munteenheid van India. 

Vlag van India
Indiase roepie
Landen
India
ISO 4127-code
INR
Valutateken

Inhoud

De geschiedenis van de Indiase roepie

Roepie komt uit het Saskriet Ruypa, dit bekent ‘zilver’. De munteenheid heeft al een lange geschiedenis. De eerste munten in India werden al in de 4e eeuw voor Christus gebruikt. Daarnaast zijn er ook munten aangetroffen uit de tijd van het Romeinse Rijk. 

Voordat de Britten het land hadden overgenomen, waren er meerdere munteenheden in het land. Toen de Britten het land bezet namen is in 1835 de zilveren roepie ingevoerd. Later in 1862 werden de overige, lokale munteenheden nog verder beperkt. Ondanks dat het beperkt werd, waren er tot 1950 verschillende prinselijke staten die hun eigen munteenheden gebruikten. Na het verkrijgen van de onafhankelijk bleef de Indiase roepie bestaan. 

Valutateken van de Indiase roepie

Hoe is het valuteteken van de Indiase roepie tot stand gekomen? De Indiase overheid had een wedstrijd uitgezet om een valutateken te ontwerpen. Deze wedstrijd werd op 5 maart 2009 uitgezet. 

Er was een officiële afkorting, namelijk Rs. Dit is een afkorting uit het Latijns, terwijl de nationale taal in India in het Devanagari geschreven wordt. De Indiase overheid vond Rs als afkorting niet goed genoeg. Er moest een neutraler teken komen die een weerspiegeling zal zjin van de Indiase cultuur en de verschillende etniciteiten die er India waren. 

In totaal kwamen er 3331 inzendingen binnen, waar de Indiase overheid tussen kon kiezen. Er werd gekozen voor het ontwerp van D. Udaya Kumar, een assistent professor aan het IIT in Guwahati. Het teken, die op dit moment nog steeds wordt doorgevoerd, is een mix van de Latenijnse ‘R’ zonder streepje en de  र (RA) uit het Devangarischrift. De minister van Financiën heeft op 15 juli 2010 het nieuwe valutateken voorgesteld aan de pers.

Indiase roepie naar Euro

De wisselkoers van Indiase roepie naar Euro is onderhevig aan koersschommelingen. De meeste recente wisselkoers is te berekenen door de wisselkoers calculator op deze website te gebruiken. 

Wisselkoers Indiase roepie over de afgelopen twee jaar

Wisselkoers Indiase roepie

De Indiase roepie heeft nooit gelijk gestaan aan de dollar. 

Sinds India zijn onafhankelijkheid heeft, zijn er twee financiële crises geweest. Hierdoor heeft de roepie ook twee devaluaties meegemaakt. De eerste devaluatie was in 1966 en de tweede in 1991.

In 1996 was namelijk de eerste economische crisis. Vanaf 1950 waren er aanhoudende handelstekorten die in de jaren daarna toenamen. Ook had de Indiase regering een begrotingstekort. Dit leidde er toe dat ze obligaties gingen uitgeven, wat voor inflatie zorgde. 

In 1969 was de Indiase roepie ongeveer 13 Britse pence waard. 10 jaar later, in 1979, was de waarde gedaald naar 6 Britse pence. Eind van 1989 was de Indiase roepie gedaald to een historisch dieptepunt van 3 Britse pence. 

Opnieuw kwam er in 1991 een economische crisis. India had een uitwisselingssysteem, waarbij de waarde van de roepie bepaald werd door de waarde van een mandje valuta’s van belangrijke handelspartners. Net als tijdens de eerste economische crisis had India te maken met grote overheidstekorten. Dit leidde tot een devaluatie van de roepie.

Tussen de jaren 2000 en 2007 ging de roepie meer stabiliseren. Er vond een herwaardering plaats. 

Bronnen