Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Japanse yen

De Japanse yen is de officiële munteenheid van Japan.

Vlag van Japan
Japanse yen
Landen
Japan
ISO 4127-code
JPY
Valutateken
¥

Inhoud

De geschiedenis van de Japanse yen

Voor de Japanse yen was de Japanse mon de officiële munteenheid in Japan. Het valutateken van de Japanse mon was een 文. De munteenheid was van 1336 tot 1870 doorgevoerd in Japan. In 1870 werd de Japanse mon vervangen voor de Japanse yen.

Inmiddels staat de Japanse yen als derde op de lijst van meest verhandelde valuta. Het is hierdoor een valuta om in de gaten te houden.

Japanse yen teken

De Japanse Yen heeft twee valutatekens, namelijk de ¥ die internationaal wordt gebruik. Daarnaast gebruiken ze in Japan een eigen valutateken, namelijk de 円. 

De yen wordt in het Latijns afgekort tot ¥ (ANSI 0xA5, Unicode U+00A5). Het Japanse teken staat voor Kanji 円.

Japanse yen naar Euro

De meest recente wisselkoers van Japanse yen naar euro is te berekenen door de wisselkoers calculator op deze website. Vanwege de Japanse economie die van groot belang is in de wereld, is de wisselkoers van Japanse yen naar euro een belangrijke wisselkoers. 

Het kan lastig zijn met een Japanner over miljoenen te praten, omdat er in Europa op een andere manier wordt geteld. In Europa praten we over duizenden en miljoenen met drie cijfers tegelijk. In Japan wordt in groepen van vier cijfers gedacht. Dit wordt ook wel een myriade genoemd. Myriaden staat voor ontelbaar.

Wisselkoers Japanse yen over de afgelopen twee jaar

Wisselkoers Japanse yen

In 1949, na de Tweede Wereldoorlog, werd voor buitenlandse handel de wisselkoers vastgesteld op 360 yen per Amerikaanse dollar. Deze wisselkoers werd tot 1971 doorgevoerd. In 1971 kwam de Amerikaanse president, Richard Nixon, met een nieuw beleid om de dollar te beschermen. In zijn nieuwe beleid was besloten dat de dollar niet langer meer om te wisselen was in goud. 

Het nieuwe beleid was de Smithsonian Agreement. Dit was een internationale overeenkomst om tot vaste wisselkoersen te komen na de Nixon-shock. Deze overeenkomst was geldig tussen 1971 en 1973. Na 1973 waren de wisselkoersen aan het zweven. Ze werden afhankelijk van de markt.

In 1976 ontstonden er enorme overschotten op de handelsbalans van Japan. De kleurentelevisies en de automobielen hadden hier een groot aandeel in. Europa en de Verenigde Staten wilden de handelsoverschotten beperken, dus werd de uitvoer van Japan verminderd. Echter was het verminderen niet voldoende, omdat het handelsoverschot alsnog hoof bleef. Buitenlandse handelspartners streefden naar een appreciatie van de yen waarmee Japanse producten in het buitenland duurder zouden worden en de exportgroei afgeremd. 

Om dit voor elkaar te krijgen sloten verschillende landen samen een akkoord. Het plaza-akkoord werd door vijf regeringen getekend. Eind 1987 was hierdoor de wisselkoers gedaald naar 125 yen per dollar. Sinds die tijd schommelt de wisselkoers tussen de 80 en 120 yen per dollar.

Bronnen