Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Noord-Koreaanse won

De Noord-Koreaanse won is de officiële munteenheid van Noord-Korea. Er worden in Noord-Korea ook buitenlandse valuta gebruikt, maar dit is voor de eigen bevolking eigenlijk verboden. Naast de Noord-Koreaanse won wordt gebruik gemaakt van de Amerikaanse dollar, de Chinese yuan, de Japanse yen en de euro. De wisselkoers Noord-Koreaanse won is niet converteerbaar, er wordt hierdoor niet in deze valuta verhandeld.

Vlag van Noord Korea
Noord-Koreaanse won
Landen
Noord-Korea
ISO 4127-code
KPW
Valutateken

Inhoud

De geschiedenis van de Koreaanse valuta

De Koreaanse valuta heeft een lange geschiedenis, die in 996 begon, toen de eerste ijzeren munt werd geslagen. 

In die tijd werd er nog vaak met gelegenheid valuta’s zoals linnen of graan betaald. Daarnaast werd er geld geïmporteerd vanuit China.

De geschiedenis van de valuta ziet er als volgt uit:

  • 1633 – 1892 de Mun
  • 1892 – 1902 Yang
  • 1902 – 1910 Won
  • 1910 – 1945 Yen
  • 1947 – heden Won

Toen Japan het Koreaanse schiereiland bezette, werd de Won omgezet in de Koreaanse yen, net als Japan de Japanse yen had. De Koreaanse yen was gelijk aan de Japanse yen.

Toen Korea gesplitst werd in Noord- en Zuid-Korea, was in het Noorden de yen nog twee jaar geldig. In 1948 werd de Centrale Bank van de Democratische Volksrepubliek van Korea opgericht. Dit moment werd direct gebruikt als een moment om van de yen af te stappen en over te schakelen naar een nieuwe munteenheid, de Won.

Noord-Koreaanse won naar Euro

De wisselkoers Noord-Koreaanse won naar Euro kan per moment verschillen. Om de meest actuele wisselkoers te zien, kan je gebruik maken van de wisselkoers calculator op de website.

Rode en blauwe won

Toen de Noord-Koreaanse Won werd ingevoerd, was deze exclusief bedoelt voor de Noord-Koreaanse burgers en voor niemand anders. Om deze reden werd een deviezencertificaat ingesteld voor bezoekers (Foreign exchange certificate (FEC) in het Engels). Dit is een andere valuta die kan worden gekocht en gebruikt door bezoekers uit andere landen, vanwege het feit dat de Noord-Koreaanse won niet kon worden bemachtigt door bezoekers van andere landen. Dit kwam omdat de wisselkoers Noord-Koreaanse won naar andere valuta’s niet bestond.

De staatsbank had hier overigens wel een ander plan dan gebruikelijk voor een FEC. Er werden namelijk twee FEC’s gemaakt, één voor bezoekers uit socialistische landen en één voor bezoekers uit kapitalistische landen. Zo ontstond de rode en blauwe won, met de rode voor de socialisten en de blauwe voor de kapitalisten. Rood en blauw was niet de officiële benaming, maar komt voor uit de associatie van blauw met kapitalisme en rood met communisme.

Deze deviezencertificaten werden gebruikt tot 1999 en werden officieel afgeschaft in 2002.

Wisselkoers Noord-Koreaanse won

Toen in 1959 de oude won werd omgeruild voor de nieuwe won was de waarde hiervan als volgt. Honderd won stond gelijk aan één roebel. In de opvolgende jaren daalde de waarde van de roebel verder, waardoor ook de won in waarde afnam.

Sinds 1987 was er een vaste wisselkoers geldig, hierbij was één Amerikaanse dollar gelijk aan 2,16 Noord-Koreaanse won. In 2001 schafte de Noord-Koreaanse regering deze vaste wisselkoers af. Sinds die tijd werd een wisselkoers aangehouden die dichterbij de wisselkoers van de zwarte markt lag. 

Het ging slecht met de economie, in combinatie met inflatie, heeft dit de Noord-Koreaanse won sterk laten dalen. Hierdoor was uiteindelijk de waarde van de Noord-Koreaanse won gelijk aan de waarde van de Zuid-Koreaanse won. 

In 2009 werd de won herwaardeert. De Noord-Koreaanse won werd vastgesteld op een waarde gelijk aan ongeveer één euro. Hierbij mochten de Noord-Koreanen ₩1.000 biljetten inruilen voor ₩10 tot een maximaal van ₩150.000 in cash en nog eens ₩300.000 in spaargeld. Deze revaluatie kostte de overheid bakken met geld, maar werd waarschijnlijk gedaan in een poging om de prijsinflatie onder controle te houden en daarnaast de zwarte markt van valuta’s wisselen te beperken, aangezien de buitenlandse valuta’s op de zwarte markt vaak meer opleveren dan via de officiële instanties.

Wisselkoers Noord-Koreaanse won over de afgelopen twee jaar

Bronnen