Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Russische roebel

De Russische roebel is de officiële munteenheid van Rusland. Van 1917 tot 1991 was de roebel ook de munteenheid van de Sovjet-Unie en voorheen het Russische Keizerrijk. Sinds 1992 hebben Rusland en Wit-Rusland onafhankelijke roebels, ondanks dat ze eenzelfde naam hebben.

Vlag van Rusland
Russische roebel
Landen
Rusland
ISO 4127-code
RUB
Valutateken

Inhoud

De geschiedenis van de Russische roebel

Het woord ‘roebel’ komt voor uit een Russische werkwoord, namelijk: ‘roebietj’. Dit Russische werkwoord betekent hakken. 

Een van de grootste steden in Rusland, Novgorod, maakte in de 13e eeuw gebruik van de munteenheid Grivna. Tegenwoordig is dit de munteenheid van Oekraïne. De Grivna was 200 gram aan zilver. Omdat dit te kostbaar was, werd de munt vaak in twee delen gehakt. Hierdoor is gekozen voor het wekwoord hakken, de roebel was een afhaksel. 

Peter de Grote heeft in 1704 de roebel gestandaardiseerd naar een munt van 28 gram zilver. Soms werd er ook gebruik gemaakt van koper of goud.

Het symbool van de Russische roebel

Pas in december 2013 heeft de Russische roebel een officieel valutateken gekregen. De bank had vijf symbolen geselecteerd waaruit de bevolking mocht kiezen, na het eerder testen van 13 verschillende opties, een proces dat al in werking werd gesteld in juli 2007. Er kon door de bevolking gestemd worden via internet. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar een P met een liggend streepje, ook wel een cyrillische letter P genoemd. Sinds 2014 stond dit teken ook op het muntgeld gedrukt.

Wisselkoers Russische roebel

De wisselkoers van de Russische roebel heeft door de jaren heen veel geschommeld. Tussen 1769 en 1849 bestonden er zilveren roebels en roebels als banknoten, beide roebels konden een andere wisselkoers hebben, waardoor er geen eenduidige valuta in het land was.

In 1897 werd de waarde van een roebel gekoppeld aan de hoeveelheid goud. Destijds was de roebel 1,28 Nederlandse gulden waard.

Toen in 1992 de Sovjet roebel werd omgezet in de Russische roebel had dit geen invloed op de wisselkoers. 1 Sovjet roebel had de waarde van 1 Russische roebel. Vanaf 1 augustus 1992 werd de wisselkoers vastgesteld. De wisselkoers kon veranderen naar 7,5% er boven of er onder. 

Maar in 1998 werd er een nieuwe roebel ingevoerd vanwege een decennium van hyperinflatie. 1 nieuwe roebel (RUB) stond gelijk aan 1000 oude roebels (RUR). Echter werd dit gevolgd door de economische crisis van 1998 in Rusland, waardoor de valuta in een half jaar weer 70% van haar waarde verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar

Sinds 2014 heeft de Centrale Bank van Rusland de wisselkoers van de roebel losgelaten. De Russische president Vladimir Putin zei hierover dat de vrije wisselkoers het mogelijk maakt voor de Russische economie om snel en efficiënter te reageren op veranderingen.

De wisselkoers Russische roebel kende tussen 2014 en 2016 zware tijden als gevolg van de economische crisis in het land. De olieprijs was flink gevallen in 2014 en aangezien de Russische economie sterk afhankelijk is van de export van ruwe olie zorgde dit voor een verlies aan vertrouwen in de economie. Daar bovenop kwamen ook nog internationale sancties tegen Rusland als gevolg van de annexatie van de Krim. Als gevolg viel de Russiche aandelenmarkt (RTS index) met ongeveer 30% in december 2014, met de een sterke waardedaling van roebel tussen juli 2014 en februari 2015

Interessant feitje: transacties tussen Russische burgers moet gebeuren in Russische roebels, op enkele uitzonderingen na, met een mogelijke boete van 75 tot 100% van de transactiewaarde.

Russische roebel naar euro

Op deze website kan je de meest recente wisselkoers van de Russische roebel naar de euro berekenen. De wisselkoers van de Russische roebel is deels afhankelijk van de economie in Rusland. De wisselkoers kan elke dag anders zijn.

Wisselkoers Russische roebel over de afgelopen twee jaar

Bronnen