Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Venezolaanse bolivar

De Venezolaanse bolivar, oftewel de bolívar is de officiële munteenheid van Venezuela.

Vlag van Venezuela
Venezolaanse bolivar
Land
Venezuela
ISO 4127-code
VEF
Valutateken
Bs

Inhoud

De geschiedenis van de Venezolaanse bolivar

De naam Venezolaanse bolivar is afkomstig van Simón Bolivar. In 1825 was hij de stichter van Venezuela.

Simon Bolivar was de grote man achter de militaire strijd tegen de Spaanse overheerser. In 1821 versloeg hij het Spaanse leger en na de bevrijding van Bolivia, Colombia en Peru verlieten de Spanjaarden het Zuid-Amerikaanse continent in 1828 definitief. Bolivar streed verder om zijn ‘Groot-Colombiaanse’ Rijk, bestaande uit Panama, Colombia, Equador en Venezuela bij elkaar te houden. Die droom liep stuk door corruptie en machtsstrijd binnen zijn gestichte Rijk. In 1830 stierf Bolivar als een gedesillusioneerd man aan tbc.

In Zuid-Amerika wordt Simon gezien als de aardsvader van de onafhankelijkheid.

Venezolaanse bolivar naar euro

Via de calculator op deze website kan je de berekening van Venezolaanse bolivar naar euro maken. 

Op veel plekken in Venezuela is het ook mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen.

Pinautomaten zijn in Venezuela vaak leeg, omdat deze niet op tijd bijgevuld worden. Het is daarom handig ook een creditcard mee te nemen naar Venezuela.

Wisselkoers Venezolaanse bolivar over de afgelopen twee jaar

De geschiedenis van de wisselkoers Venezolaanse bolivar

De wisselkoers Venezolaanse bolivar staat wereldwijd bekend als een van de meeste volatiele wisselkoersen ter wereld. Kort nadat Venezuela in 1930 van de goudstandaard afstapte en gebruik ging maken van de bolivar werd de waarde van de valuta vast gesteld aan de waarde van Amerikaanse dollar met een wisselkoers van 3.914 VEB = 1 USD. Deze wisselkoers zou over de komende jaren nog een keer bijgesteld worden, maar tot 1983 waren er geen grote problemen. 

Tot die tijd stond de bolivar zelfs bekend als een van de meest stabiele munten in de regio, maar uiteindelijk viel de munt toch in hevige devaluatie, met in 2003 een nieuwe vastgestelde koers: 1600 VEB = 1 USD. Die problemen bleven opstapelen tot op 1 januari 2008, toen de bolivar, met als ISO code VEB, werd gerevalueerd wegens de extreem lage waarde. De bolivar werd vervangen door de bolívar fuerte, met ISO code VEF. Dit staat voor ”sterke bolivar”. De waarde van één nieuwe bolivar werd gesteld op 1.000 oude bolivars.

Opnieuw kwam er een diepte punt in 2010. De sterke bolivar was de helft in waarde gedaald ten opzichte van andere valuta. In 2013 vond voor de vijfde keer in tien jaar een devaluatie plaats.

Er werden verschillende wisselkoersen ingesteld afhankelijk van het doel waarvoor de Venezolaanse bolivar werd gebruikt. Door het instellen van verschillende wisselkoersen hoopte de regering de problemen te verminder, maar helaas. De problemen bleven ondanks de nieuwe maatregel. Naast een wisselkoers voor essentiële goederen en een wisselkoers voor specifieke sectoren, werd in 2014 een derde wisselkoers ingesteld. Deze wisselkoers werd bepaald door vraag en aanbod.

Een jaar later werden er opnieuw maatregelen getroffen om de financiële situatie in het land te verbeteren. Vanwege een flink begrotingstekort van 19% kwam er opnieuw een sterke daling in de koers. Dit was onder andere doordat de olieprijs in 2014 met de helft was afgenomen. In Venezuela is de olieprijs het laagste ter wereld.

De financiële situatie in het land maakte nog steeds geen verbeteringen door en de wisselkoers Venezolaanse bolivar bleef maar dalen. President Maduro kondigde hierom plannen aan voor een nieuwe revaluatie van de munt, die uiteindelijk in effect trad op 20 augustus 2018. De bolivar fuerte werd hierbij vervangen door de bolivar soberano met opnieuw de waarde van de nieuwe valuta op 1.000 stuks van de oude valuta, althans dat was het plan in mei van dat jaar. Na een uitstel van de revaluatie werd de wisselkoers uiteindelijk gesteld op 100.000 bolivar fuerte voor 1 bolivar soberano.

Bronnen