Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Zimbabwaanse dollar

De Zimbabwaanse dollar was de officiële munteenheid in Zimbabwe tot 2015.

Vlag van Zimbabwe
Zimbabwaanse dollar
Landen
Zimbabwe
ISO 4127-code
ZWL
Valutateken
Z$

Inhoud

De geschiedenis van de Zimbabwaanse dollar

In 1980 werd de Zimbabwaanse dollar geïntroduceerd in Zimbabwe. Toen der tijd had de valuta een waarde vergelijkbaar met die van de Amerikaanse dollar, maar de munteenheid is sinds de introductie enorm onder druk komen te staan vanwege inflatie. Dit was destijds een inflatie van meer dan 6500%. De inflatie nam alleen maar sterker toe. In 2007 was het zo’n 66.000%, begin 2008 zo’n 165.000% en eind 2008 was dit twee miljoen procent.

Er ontstond een enorm dieptepunt voor de Zimbabwaanse dollar. Om de extreem lage waarde van de valuta niet het dagelijks gebruik te laten beïnvloeden werd er meerdere malen een zogenaamde redenominatie gedaan. Bij een redenominatie wordt de waarde van munten en biljetten in omloop aangepast, waardoor een munt of biljet een hogere waard krijgt. Zo kwamen er biljetten van 100 biljoen Zimbabwaanse dollar, die slechts de waarde had van 30 USD.

100 biljoen wisselkoers Zimbabwaanse dollar
Een biljet van 100 biljoen Zimbabwaanse dollars

Op 29 januari 2009 stond de regering van Zimbabwe toe dat er betaalt ging worden met buitenlandse munteenheden. Vanaf toen werd er betaalt met onder andere Amerikaanse dollars, de euro en de Zuid-Afrikaanse rand. Deze munteenheden worden nog steeds gebruikt in Zimbabwe.

De introductie (ZWD)

De eerste van de Zimbabwaanse dollar werd dus geïntroduceerd in 1980, waarbij het de Rhodesische dollar, de valuta van een vroegere niet-erkende staat in het zuiden van Afrika, verving. De ISO-code was op dit moment ZWD en de waarde ten opzichte van Amerikaanse dollar lag op 1 ZWD = 1,47 USD. Deze waardering bleek echt veels te hoog met als gevolg de hoge inflatie.

Eerste redenominatie (ZWN)

In oktober 2005 besloot de bank van Zimbabwe dat er een nieuwe waardering van de valuta moest komen. De waarde van 1 dollar van deze tweede versie van de Zimbabwaanse dollar werd gesteld op 1000 dollars van de eerste versie. Deze nieuwe versie kreeg de ISO-code ZWN toegewezen, maar de nationale bank kon een nieuwe valuta niet handelen, dus bleef de code nog ZWD. Binnen 2 jaar werd er alweer gepraat over een derde versie, maar die kwam er voorlopig nog niet wegens de aanhoudende hyperinflatie. In september 2007 lag de officiële waarde op ongeveer 30.000 ZWN = 1 USD. Echter was de officiële wisselkoers niet eens meer te vertrouwen en lag de echte, zwarte markt, waarde meer richting de 600.000 ZWN = 1 USD.

Tweede redenominatie (ZWR)

In juli 2008 kwam de derde versie van de Zimbabwaanse dollar er ook echt, met de nieuwe ISO code ZWR. De nieuwe waardering: 10.000.000.000 ZWN = 1 ZWR. Nu duurde het niet lang meer totdat de overheid het ging toestaan dat buitenlandse valuta’s werden gebruikt binnen het land, waarmee de Zimbabwaanse dollar zo goed als waardeloos werd.

Derde redenominatie (ZWL)

In februari 2009, nog geen 6 maanden na de tweede herwaardering, kwam de derde herwaardering van de Zimbabwaanse dollar. Er werden nog maar eens 12 nullen van de waarde afgetrokken, wat betekent dat 1.000.000.000.000 ZWR = 1 ZWL. Het hielp eigenlijk nergens mee en problemen met de valuta bleven aanhouden.

De afschaffing van de Zimbabwaanse dollar

In 2015 werd de Zimbabwaanse dollar officieel afgeschaft. De nationale bank in Zimbabwe had voor deze operatie een reservering gemaakt van 20 miljoen Amerikaanse dollar. De nationale bank deed in 2019 nog een poging tot het instellen van een nieuwe valuta, de RTGS (Real Time Gross Settlement) dollar. Dit was de enige officiële valuta van Zimbabwe tussen juni 2019 en maart 2020, waarna het weer werd afgeschaft en land terugging naar het gebruik van buitenlandse valuta’s.

De wisselkoers Zimbabwaanse dollar

De wisselkoers van de Zimbabwaanse dollar heeft sinds de introductie enorme schommelingen gehad. De inflatie had zo’n grote invloed op de munteenheid. Dit zorgt er voor dat er geen einde komt aan de economische crisis. Het is de bedoeling dat er een nieuwe munteenheid wordt geïntroduceerd om hier een einde aan te maken. Op welke termijn dit de regering van Zimbabwe gaat lukken blijft nog onbekend.

Wisselkoers Zimbabwaanse dollar over de afgelopen twee jaar

Bronnen