Draai de koersen om
Dag
Week
Maand
Kwartaal
1 jaar
2 jaar
Deel deze koers
Laatste koers Laatste notering
Verschil Verschil %
Hoogste Dagkoers Laagste Dagkoers
Hoogste Jaarkoers Laagste Jaarkoers

Wisselkoers Zwitserse frank

De Zwitserse frank is de officiële munteenheid van Zwitserland en Liechtenstein. 

Vlag van Zwitserland
Zwitserse frank
Land
Zwitserland en Liechtenstein
ISO 4127-code
CHF
Valutateken
SFr, Fr of FS

Inhoud

De geschiedenis van de Zwitserse frank

Zwitserland is geen lid van de EU, waardoor zij geen deel kunnen nemen aan de euro. Zwitserland staat bekend om afzijdigheid en neutraliteit, zo ook in de munteenheid. Rond 1798 waren er in Zwitserland zo’n 75 verschillende munteenheden, dit komt onder andere door de meertaligheid van Zwitserland. Om geen van de talen in Zwitserland tekort te doen, wordt op de munt in het Latijns ”Zwitsers Eedgenootschap” geschreven. 

Begin van de 19e eeuw werd de Zwitserse frank geïntroduceerd. Op 7 mei 1850 besloot de overheid dat de Zwitserse frank de officiële munteenheid werd.

Zwitserse frank naar Euro

In Zwitserland is het op de meeste plekken toch mogelijk om met euro’s te betalen. In kleinere, de meer plaatselijke winkels, is dit niet mogelijk. Het brengt namelijk voor de ondernemer of winkelier een extra risico met zich mee als er met euro’s wordt betaald. Gezien het feit dat de euro een buitenlandse munt is, zitten er extra kosten aan voor winkeliers of ondernemers als zij de euro accepteren. Het is hierdoor vaak makkelijker om toch Zwitserse franken mee te nemen naar Zwitserland.

Wisselkoers Zwitserse frank over de afgelopen twee jaar

De geschiedenis van de wisselkoers Zwitserse frank

De wisselkoers van de Zwitserse frank wisselt meerdere keren per dag. Het is daarom goed om te kijken naar de geschiedenis van de wisselkoers Zwitserse frank voordat je geld gaat wisselen. Dit kan je namelijk veel geld besparen. 

De Zwitserse frank wordt vaak als duur ervaren. Op 6 september 2011 heeft de Nationale bank in Zwitserland besloten om een minimum op de wisselkoers in te stellen. Dit minimum is destijds vastgesteld op 1,20 EUR/CHF. Het doel van dit minimum was om de Zwitserse frank te behoeden voor een te sterke stijging. 

Op een moment in 2012 na is de wisselkoers altijd boven het minimum gebleven. Tot 15 januari 2015, op die dag werd de wisselkoers vrijgegeven. Er was dus geen minimum wisselkoers meer van toepassing.

Bronnen